Start je eigen bedrijf.

Het is er de tijd voor. De economie loopt weer, mensen geven weer geld uit. Dit is dé tijd om eindelijk die sprong in het diepe te wagen.

Loop jij ook al zo lang rond met het plan voor jezelf te beginnen? Geen eigen baas, je eigen werktijden. Wie wil dat nou niet…

Maar waar begin je dan? En hoe werkt het? Wat heb je nodig? Hoe zit het met belastingen, administratie voeren, ondernemingsplan, investeren, waar schrijf je je in? Een hoop vragen. Lijkt een haast wel onmogelijke taak. Maar het valt wel mee, gelukkig.

Er zijn tal van instanties die je kunnen helpen. Voorop natuurlijk de Kamer van Koophandel. Maar er zijn door heel het land door allerlei bedrijven, instanties en ondernemerswinkels die je kunnen helpen met advies en raad. En natuurlijk is er internet waar je alles kan vinden wat je maar zoekt.

Echter, bedenk je dat iedereen iets op internet kan plaatsen, ongecontroleerd, en dat het dan dus niet juist hoeft te zijn.

Natuurlijk helpen wij bij Postadres Nederland iedereen die wil starten met een eigen bedrijf. Met raad én daad. Want we kunnen alvast één obstakel uit de weg nemen, je inschrijfadres. Juist voor starters en ondernemers hebben wij een zéér professionele en toch betaalbare oplossing. Wij bieden een inschrijfadres vanaf €15 per maand. Je bedrijf is dan volgens regelgeving van de Kamer van Koophandel geregistreerd op één van onze locaties.

Daarnaast hebben wij erg aantrekkelijke flexwerkplekken voor nóg aantrekkelijkere prijzen. Dus als je af en toe een dag op kantoor wilt zitten dan kan dat. Want je doet écht meer in een kantoor, achter een bureau, zonder de afleidingen van thuis.

 

 

Inschrijfadres, registratieadres, vestigingsadres.

Drie namen voor hetzelfde. Elke ondernemer weet wat er mee wordt bedoeld. Waar is uw onderneming gevestigd. Bent u een groot bedrijf dan heeft of huurt u uw eigen pand, no worries. Bent u een kleine of startende ondernemer dan heeft u dat meestal niet.

Wat dan? U gaat naar de KvK om u in te schrijven als eenmanszaak (de meeste zzp-ers beginnen zo), en u schrijft uw bedrijf in op uw privé-adres. Later, als het goed gaat, kunt u verhuizen naar een kantoorpand, of winkelpand. Als u die nodig heeft, wilt hebben, én kan betalen!

Als u net zo makkelijk thuis uw werkzaamheden kunt doen, of in een koffietentje, dan houdt u die huurcenten liever in uw zak! Die heeft u als starter vaak hard nodig.

Maar dan staat u dus wél ingeschreven op uw privé adres. Dat privé adres is dan het registratieadres voor de KvK. En dan is uw privé adres ineens niet meer zo privé. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar echt fijn is het ook niet.

Als iemand uw bedrijfsgegevens opvraagt bij de KvK, of zelfs alleen al uw bedrijfsnaam Googelt, dan is uw adres meteen bekend. Dat is ook niet echt fijn.

Stel dat de zaken een dipje nemen, of uw bedrijf wat meer tijd nodig heeft om winst op te leveren, dan is het heel normaal dat sommige rekeningen wat later worden betaald dan gewenst. Dan staat een deurwaarder voor een zakelijke schuld ook aan uw eigen voordeur. En dat is echt niet fijn.

Niets aan te doen? Gelukkig wel! Er zijn een aantal bedrijven die zzp-ers en startende ondernemers helpen aan een vestigingsadres. Maar let op! Velen van deze aanbieders beweren dat het allemaal goed is geregeld, maar vaak is hun handels-strategie gebaseerd op het ‘foppen’ van de KvK. Zo is er bijvoorbeeld een aanbieder van opslag units die u een opslag unit verhuurt als zijnde een kantoor unit. Twijfelachtig…

Dit soort inschrijving kan vaak en lang goed gaan, maar als de KvK erachter komt dat uw vestigingsadres niet aan hun eisen van duurzaam ondernemen voldoet, dan schrijven ze u gewoon weer in op uw privé adres. En als dat adres niet bekend of juist is wordt uw onderneming uit het handelsregister geschreven!

De KvK bepaald of uw adres wel of niet aan hun eisen voldoet aan de hand van het huurcontract.

Het is belangrijk dat er uit uw huurcontract blijkt dat u op het in-te-schrijven adres duurzaam onderneemt. Dat wil zeggen dat dát het adres is van waaruit u handel drijft, en dat dát het adres is waar uw bedrijf is te vinden. En dan niet twee uur per week, maar full-time.

Gelukkig kan niemand u verplichten elke dag op uw kantoorruimte te werken, dat is natuurlijk geheel aan u zelf. Maar uit het contract moet wel blijken dat u full-time de beschikking hebt over de ruimte, of dat nu de bedoeling is of niet.

Een correcte handelsstrategie hierin is bijvoorbeeld een contract waarin een bedrijfsruimte wordt gehuurd, onder behoud van het delen van de ruimte met andere ondernemers. Dan is het niet eens echt nodig dat u er ooit bent, maar dan voldoet u wél aan de eisen van de KvK.

 

 

Wilt u uw koffie mét of zonder WiFi?

Je ziet het steeds vaker. Koffietentjes die veranderd zijn in kantoorruimtes. Voor zzp-ers en kleine ondernemers een leuke oplossing. Je komt met allerlei mensen in contact en wellicht haal je nog een leuke klus binnen via die buurman met de latte macchiato.

Maar het is niet ideaal. Je moet elke dag met je laptop op stap, én alle stukken waaraan je werkt. Een hoop materiaal. Bovendien zijn boze blikken van de barista inbegrepen. Je houdt dat tafeltje uren bezet. Vaak zit je er alleen dus de tweede stoel staat er voor niets. Andere klanten kunnen geen plek vinden. Dus echt goed voor de omzet is het niet.

Het is ook niet voor alle soorten ondernemers. Ben je een freelance designer en ontmoet je je klanten in diezelfde koffieshop dan gaat het prima samen.

Maar veel ondernemers hebben toch liever een ontmoetingsplek met een zakelijkere uitstraling. En een werkplek waar ze gerust hun werk achter kunnen laten voor de volgende dag. Maar een eigen kantoor huren is erg duur, hoe los je dit dan op?

Voor die ondernemers is een flexwerkplek een erg goede oplossing. Voor een relatief laag dag- of maandbedrag heb je een “eigen kantoor”, dat je deelt met anderen. Je kan het adres gebruiken als postadres voor een zakelijke, professionele uitstraling.

Er zijn meerdere werkplekken dus er is altijd wel een plekje te vinden. Internet is er vaak supersnel, en de betere flexwerkplek-kantoren bieden baliediensten aan zoals post-doorzending en telefoonservices, dus ook als je er niet bent is je bedrijf bereikbaar.

En als je even wat privacy nodig hebt, voor een bespreking of vergadering, maak je gebruik van de aanwezige vergaderruimte. Net als op een “écht” kantoor, maar dan voor een fractie van de kosten. Alleen de koffie in de koffieshop is lekkerder, maar daar kan je tijdens de lunch naar toe.

Postadres Nederland is dé aanbieder van flexwerkplekken in Den Haag. Midden in het centrum, erg goed bereikbaar met openbaar vervoer, representatieve lichte werkplekken en uitstekende baliediensten. En op de hoek een koffieshop…